3 smukke naturoplevelser omkring Hillerød

Oplev Hillerøds smukke natur , når du besøger Slotsarkaderne

Centralt beliggende i Nordsjælland finder du Region Hovedstadens tredjestørste by, Hillerød. Byen byder på gode shoppingmuligheder, hyggelige gader og så er der et væld af gode caféer og spisesteder i Hillerød. Dog er Hillerød nok mest kendt for de spændende oplevelser, man finder uden for byen. Hillerød omkranses nemlig af noget af Danmarks fineste natur.

Historisk set har store landområder i regionen tilhørt de daværende konger, som kunne spejde ud over deres store imperium fra Frederiksborg Slot. I dag er områderne offentlige og byder på masser af smukke naturoplevelser.

1. Parforcejagtlandskabet

Siden 2015 har parforcejagtlandskabet i Nordsjælland officielt været en del af UNESCO’s verdensarvsliste. En liste, som har til formål at udpege de bygninger, monumenter og naturområder, der udgør verdens kulturelle arv. Landskabet i Nordsjælland indbefatter Gribskov, Jægersborg dyrehave og Store Dyrehave ved Hillerød.

Historiske kilder beretter, at Christian V i slutningen af 1600-tallet blev inspireret til at tilpasse de officielle jagtmarker i Nordsjælland til parforcejagt efter et besøg hos den franske, enevældige konge i Versailles.

Dengang så magtforholdene helt anderledes ud i Europa, eftersom magten sad hos få enevældige konger. Jagt var blot en af mange måder, hvor kongen kunne blive underholdt og fremvise sin magt.

Parforcejagt er basalt set en ulige kamp, hvor ryttere og hunde jager et byttedyr (typisk en kronhjort), indtil hjorten falder om af udmattelse. Herefter får kongen eller en særlig, fornem gæst æren af at slå dyret ihjel.

For at denne type jagt kan finde sted, skal man forme et landskab af snorlige veje i et stjernemønster omgivet af kvadrater. UNESCO-komiteen udvalgte disse områder, fordi der er tale om et velbevaret eksempel på den atypiske udformning af naturen baseret på Barokkens værdier.

2. Søstien i Hillerød

Er du til vandreture, så kan du se frem til en hyggelig vandring på Søstien omkring Slotssøen ved Hillerød. Turen er godt og vel 2,4 km lang, og typisk tager det omkring en halv time at gå. Det smukke landskab er ikke for cyklister, og du kan derfor nyde vandreturen til fods i fred.

3. Naturlegepladsen Eghjorten

Som navnet, Eghjorten, indikerer, betyder krondyret og hjortene meget i Nordsjælland. Derfor har man opstillet en legeplads udelukkende lavet af materialer fundet i naturen.

Naturlegepladsen vil med sikkerhed glæde alle børn op til 11-12 års alderen, der kan gå amok i vipper, gynger, edderkoppespind og balancebomme. Der er opsat borde og bænke. Derudover kan man frit benytte bålpladserne til at grille mad. Der er også adgang til brænde, vand og toiletter på naturlegepladsen.

Anders