3 store leasingtendenser i Danmark du skal kende

Du kan lease Mercedes gennem Carclub

Det har i mange år været populært at vælge leasing frem for almindeligt bilkøb i Danmark. I årene 2012-2018 steg privatleasing af bilers andel i det totale marked for nykøb af biler med hele 23% ifølge tal fra Danmarks Statistik. Dermed var leasing blevet til allemandseje i stedet for en lukrativ handelsform, der var forbeholdt nogle få danskere.

Markedet er dog i konstant forandring og påvirkes i særdeleshed af politik, lovgivning, socioøkonomiske faktorer samt spørgsmål om klima og bæredygtighed. Derfor er det væsentligt for både virksomheder og forbrugere, der overvejer at lease bil at holde sig ajour med de nyeste tendenser indenfor leasingbilmarkedet.

Det er ikke alt, der er lige vigtigt, og derfor har vi her samlet tre store forandringer og tendenser i markedet, som du skal være opmærksom på.

1) Leasing er på vej tilbage efter lovændring

I november 2017 blev der vedtaget en ny lov om leasing af biler, som ændrede markedet radikalt. Allerede i 2018 var andelen af nye leasingbilers faldet fra 28% til 14%. Det vil sige en halvering!

Da loven trådte i kraft blev det nemlig mindre attraktivt at lease bil. Det skyldes, at de afgiftsmæssige fordele ved leasingbiler forsvandt, samt at skattemæssige fordele hos arbejdsgivere blev reduceret.

Set fra samfundets side var det en positiv udvikling, da reglerne om værdifastsættelse, afgifter og beskatning nu er mere retvisende end tidligere. Fra leasingfirmaernes side kunne dette naturligvis også ses som et problem, eftersom flere forbrugere og virksomheder mistede deres incitament til at vælge leasing af biler frem for nykøb.

Men… fra 2018 til 2019 steg privatleasingmarkedet igen med 38%, hvilket betyder, at hver fjerde nye privatbil er leaset i dag. Eksperter forudser i øvrigt, at markedet for leasing af biler vil komme til at stige stødt i de kommende år som følge af opsving i konjunkturer.

2) Nye grønne biler

Enhver moderne producent af biler med respekt for sig selv, har i de seneste år kastet den ene el- og hybridbil ud på markedet. Dette kan have et stort potentiale for leasingbranchen og kan også have betydning for dig, hvis du overvejer at lease.

Det skyldes, at der generelt set er en lavere registreringsafgift på grønne biler, hvilket gør den månedlige ydelse ved privatleasing lavere til sammenligning med ikke-miljøvenlig biler. Såfremt danske forbrugere følger tendensen og tilvælger de grønne alternativer, kan dette resultere i, at der bliver privatleaset endnu flere grønne biler i de kommende år.

3) Leasing hører hjemme ved Øresund

Hvor i Danmark tror du, at der bliver leaset flest biler? Ifølge Danmarks Statistik bliver den største procentvise andel af nyregistrerede leasingbiler fundet i syv kommuner, der alle ligger ud til Øresund i det nordlige Sjælland. Dertil leases der biler i Midtjylland, omkring Aalborg, Odense og det øvrige Sjælland. Til gengæld skal du ikke regne med at finde mange leasingbiler omkring den jyske vestkyst.

Anders