Danskerne kan til tider være et fordomsfuld folkefærd. Vi er skeptisk anlagt og kan have svært ved at slippe tøjlerne på det, som vi allerede ved fungerer. Derfor må de håndværkere som kommer til Danmark for at levere storartet polsk arbejdskraft også lægge ører til lidt af hvert. I denne artikel slår vi et par af fordommene ned. Så har du overvejet polsk arbejdskraft, bør du læse denne artikel til ende.
“Polsk arbejdskraft er uden uddannelse”
Det er korrekt at den polske håndværker-uddannelse er betydeligt anderledes end den danske håndværker-uddannelse. Dog er polske håndværkere, som arbejder i Danmark enten faguddannet eller mesteruddannet. De forskellige uddannelsesformer gør, at polsk arbejdskraft i nogle tilfælde er at foretrække, ligesom det i visse tilfælde kan gøre sig gældende omvendt.
Faguddannet polsk arbejdskraft
En polsk faguddannelse indenfor håndværkerfaget er opdelt således, at man som polsk håndværker specialiserer sig i eksempelvis “udendørs renovering”, “indendørs renovering” og lignende. I Danmark er håndværkeruddannelser inddelt efter “murer”, “tømrer”, “maler”. Derfor har danske håndværkere gerne et dybdegående kendskab til bestemte materialetyper, hvor ved valg af polsk arbejdskraft har dine håndværkere en mere generel fagviden, som favner flere håndværkerfag.
Mesteruddannet polsk arbejdskraft
En mesteruddannet polsk håndværker er noget, som kan få flere fordomsfulde ansigter til at rynke lidt på næsen. Her er der nemlig tale om arbejdskraft uden nogen faguddannelse på hånden. Derimod har håndværkeren flere års praktisk uddannelse. I nogle tilfælde er dette med til at skabe de dygtigste håndværkere.
“Polsk arbejdskraft betaler ikke skat”
Dette er naturligvis en falsk påstand. Håndværkere fra Polen med arbejde i Danmark er underlagt præcis de samme regler, som enhver anden der tjener penge indenfor Danmarks grænser. Derfor skal polske håndværkere også betale skat. Det kræver en del papirarbejde før at udenlandske håndværkere kan betale dansk skat. Det betyder dog ikke, at lovkravet ikke overholdes, for det gør det i langt de fleste tilfælde, hvor en virksomhed benytter sig af polsk arbejdskraft.
Fordele ved polsk arbejdskraft
Først og fremmest så kan der være projekter, hvortil det er sundt at indhente udenlandsk arbejdskraft. Det giver nemlig også et friskt syn på arbejdsopgaven og en anden tilgang til arbejdet. Dernæst er der mange penge at spare. Hvor en dansk håndværker tager op mod 500 kr i timen, vil du kunne finde polsk arbejdskraft helt ned til blot 155 kr. i timen. Den eneste forskel du vil mærke ved at bruge polsk arbejdskraft frem for dansk, er mere luft i budgettet.