Julen koster miljøet dyrt

Junkbusters har 10 gode bud på, hvordan vi kan agerer mere miljøvenligt i juletiden

“Nu har vi altså jul igen, der la´r sig ikke skjule
og vi er vældig med på den, vi snakker kun om jule
om julesne og julegran og julelys og gaver”

Sådan lyder starten af den velkendte julesang “Nu har vi altså jul igen” fra 1956. Dengang så tingene anderledes ud, for år 1956 er faktisk en af de seneste gange, hvor Danmark har oplevet en hvid jul. Sidst der dalede sne den 24. December, var i 2010 og efterhånden skal vi skyde en hvid pil efter, at dette vil hænde igen.

Det er nu en sjældenhed at temperaturerne falder til frostgrader omkring juleaften og uanset om man vægter dette negativt eller positivt, så har vi kun os selv at takke for udfaldet. Dette indlæg handler om hele den svada, vi efterhånden kender så godt. Vi er for hårde ved miljøet, vi udleder for meget CO2, vi skader vores klode og vi må bukke under for klimaændringer.

10 bud på en grønnere jul

Svada eller ej, så er budskabet ekstra vigtigt netop nu. Vi er nemlig midt i en ressourcetung tid, hvor vi ikke tildeler miljøet mange overvejelser. Der er naturligvis tale om julen. Det er hjerternes tid, men også en lang og voldsom forbrugsfest, hvor vi for alvor giver los med CO2 udledningen.

Det er dog ikke alle, der har glemt miljøet i julen. Renovationsvirksomheden Junkbusters har netop delt en vigtig video, hvor i du finder “10 Bud På en Grønnere Jul”. Heri finder du informationer om danskernes helt absurde december-forbrug og samt en sørgelig prognose for, hvordan vi klarer os sammenlignet med vores nordiske naboer.

Giv gaver med omhu

I Junkbusters’ video fremgår det, at vi ikke er så overvejende i forhold til, hvad vi skriver på ønskelisten. Uhyre mange af de gaver som vi giver og modtager i december måned, lander efter kort tid på genbrugspladsen – dels fordi vi ønsker os ting, som vi ikke har brug for og dels fordi vi giver ting væk af dårlig kvalitet. Cirka halvdelen af det legetøj, som danske børn modtager i julen, går i stykker og ender på genbrugspladsen inden for tre måneder.

Produktionen af fysiske julegaver udleder desuden en helt absurd mængde CO2. Ifølge Concito udledes der faktisk en hel million tons CO2 på verdensplan – kun tilskrevet produktionen af vores julegaver. Det svarer til at hver dansker udleder 200 kilo CO2 alene.

For at gøre disse tal håndgribelige, så forestil dig at alle danskere satte sig i hver sin personbil og kørte til Rom. Den fourening som sådanne et optog ville afgive, er tilsvarende forureningen vi årligt udleder for at kunne give fysiske gaver væk. Overvej derfor andre gavemuligheder – eksempelvis en oplevelse eller en velgørenhedsgave.

Sig nej tak til indpakning og poser

Det er ikke kun gavens indhold, som er en ressourcetung post i juletiden. Det gælder nemlig også, den indpakning der holder på overraskelsesmomentet, samt de poser vi fragter gaver fra butik til hjem i. I Danmark bruger vi årligt 100.000 kilo gavepapir omkring juletid. Ruller du gavepapiret ud, kan det danske forbrug alene nå 0,5 gange rundt om jorden.

Selvfølgelig skal en gave pakkes ind, men det kan gøres på så mange måder. Brug en rest stof, avispapir eller en gavepose fra sidste år. Således kan du holde materialets livscyklus kørende, og dermed mindske produktion og forbrug. Når du handler julegaver ind, så medbring dine egne muleposer. Danskerne bruger ca. 460 millioner plastikposer om året. Det er der ingen grund til.

Spar lidt på julelysene

Danskerne er et konkurrenceminded folkefærd og der er ingen undtagelse, når det kommer til, hvem der kan pynte sit hjem med flest funklende julelys. Lyskæder i massive mængder er dog både dyrt for pengepungen og samtidig stærkt CO2 udledende. Lader du fem lyskæder med hver 100 pærer brænde i døgndrift i seks uger, vil det give dig en ekstraregning på hele 800 kr. Julelys er hyggelige, men det er ikke essensen af julehygge. Den finder vi hos hinanden og ikke i fysiske ting. Følger vi alle Junkbusters “10 Bud på en Grønnere Jul” kan vi sammen gøre en enorm forskel for miljøet, klimaet og hinanden – og det er i virkeligheden hvad julen handler om.

Anders