Sådan påvirker samfundstendenser sproget

Samfundstendenser påvirker sproget

Det danske sprog er i blomstrende udvikling — og det hænger uden tvivl sammen med, at vores samfundstendenser konstant er i proces. Når nye hændelser opstår, kræves der som regel helt nye ord til at beskrive den pågældende episode. Ofte ser vi det komme til udtryk ved, at vi instinktivt trækker flere velkendte ord sammen og lader det nye ord bære en sammensluttende betydning.

2019 var ingen undtagelse. Derfor blev der i december sidste år offentliggjort en lang liste af nye danske ord, som appellerer fremragende til hvad vi kunne læse og høre om i medierne det foregående år. At sproget afhænger af det pågældende lands samfund og kultur er noget man især skal være opmærksom på ved tekstoversættelser. Læs herunder et par eksempler på, hvordan Danmarks samfundshistorie har præget valget af nye ord til ordbogen.

Klimatosser

Da politiker Pia Kjærsgaard i maj 2019 brugte ordet klimatosser i en tale til Europa-Parlamentet, holdt de fleste vejret — for der var ingen tvivl om, at den udtalelse ville give et eftersmæld. Men det omdiskuterede ordvalg har medført meget mere end dét. Klimatosse blev nemlig i 2019 kåret som årets ord af Dansk Sprognævn og er desuden på den nyeste liste over tilføjede ord til ordbogen.

Flyskam

Bæredygitghed og klimadebat har været et gennemgående tema i år 2019. Der er blevet diskuteret vaner og muligheden for at gøre disse mere klimavenlige. Både hverdagsvaner, madvaner og rejsevaner er blevet mere end bare endevendt. Flere og flere mærker dårlig samvittighed over det klimaaftryk, som det sætter at rejse med fly — heraf ordet flyskam. Den kollektive skam satte skub i en af 2019s største debatter, om hvorvidt flyafgiften skal genindføres.

Krænkelsesparat

Er danskerne blevet for følsomme? Det er et spørgsmål som rigtig mange politikere, journalister og offentlige personer har spurgt sig selv og alle andre om i 2019. Som beskrivelse for den gruppe, som muligvis tager ting for tungt, har det foretrukne ord været “krænkelsesparat”. Nu kan du også finde dette ord i Den Danske Ordbog

Andre ord fra nyordslisten

Nyordslisten for 2019 er en spændende én af slags. Det er meget tydeligt at årets helt store temaer har været klima, krænkelseskultur og kønsidentitet. Derudover har vi taget udenlandske termer for mad og drikke til os, samt en række blandede godt såsom “dakkedak” og “rant”. Du kan se hele listen her.

Anders