Danskerne elsker at låne penge

Danskerne er langt mere forgældede end andre folkefærd, i hvert fald man skal tro på en analyse, det statslige svenske Bostadskreditnævn har foretaget. Trods finanskrisen, fortsatte danskerne med at låne penge, og når bankerne siger nej, låner vi da bare udenom hos alle de andre låneudbydere. Nogen vil mene det er en risikabel udvikling. Men man skal selvfølgelig tage alle analyser med et gran salt. F.eks. viser det sig, at langt den største gæld kommer fra bolig. Selve forbrugerkreditten udgør således blot ca. 1,1 procent af husholdningernes lån, ifølge Steen Bocian, der har udtalt sig til ritzau.

Populære lån

Lette lån uden sikkerhed er blevet et hit blandt danskere. Det er de nemme blankolån: Lån, som gives uden sikkerhed og uden tilknytning til et låne- og kontokort. Kviklån uden sikkerhed har virkelig vundet frem da det går stærkt med at få pengene, oftest inden for få timer. Desuden er der ingen, der spørger hvad pengene skal bruges til.  Men den årlige omkostning ved kviklån er ofte rimelig høj, og derfor er det altså kun hvis kassekreditten ikke rækker, folk tyer til disse lån.

Da renten er så høj på blankolånene er det en gåde, hvorfor de er blevet SÅ populære blandt danskerne. Fra 2006 til 2007 steg blankolån med 25%! Det er jo ikke en hemmelighed at de er noget dyrere en lån fra en alm. bank. Tre meget sandsynlige grunde til at folk vælger de dyre lån er:

  1. Låner kan ikke få mere kredit hos hverken banker eller realkreditinstitutter.
  2. Låner bliver påvirket af den massive reklame der har været de sidste mange år
  3. Det er meget nemt og upersonligt at tage disse lån. Man bliver ikke stillet til ansvar.

Man må jo formode at folk nok ikke synes det er så fedt at banken sætter sin snude ned i alt, som en vogtende forældre. Måske søger danskerne mere frihed.

Danskerne sparer også op

Selvom trenden i flere år har været at låne flere penge, er det altså ikke sand om alt. Danskerne er siden 2013 faktisk blevet ret gode til at spare op også. Dette kan skyldes skræmmescenarier fra TV-udsendelser som luksusfælden på TV3. Alt tyder på at vandene er delt.

Opsparing er selvfølgelig godt, men kan være lige så skadeligt som at låne for mange penge. Hvis alle danskere holder pengene tæt ind på kroppen betyder det at økonomien går i stå. Derfor er det vigtigt at forbruge med måde, men ikke at helt stoppe med at forbruge – specielt hvis du har pengene til at tage dig friheden til at spendere.

Anders