Danskerne har større fokus på sund mad end tidligere

Køb gulvvægte af høj kvalitet til at holde styr på din vægt og muskelmasse

I dagens samfund kan man på flere områder se en stigende tendens til, at mange danskere ønsker at implementere sundere vaner i deres hverdag. Om det er en modedille eller en tendens, der er kommet for at blive, vil tiden vise.

Med et sundt helbred kan vi forbedre vores evne til at udvikle os, øge overskuddet i hverdagen og generelt øge vores livskvalitet. Især udviser mange danskere en større interesse for sunde madvaner, end hvad man gjorde før i tiden.

Fokus på mad

Når man taler om sundhed, tænker utroligt mange især på mad som en sundhedsfaktor. Det kan bl.a. skyldes et ønske om vægttab eller fordi man ønsker at kurere en bestemt sygdom ved hjælp af sunde kostvaner.

Samtidig kan man se en stigende tendens i løbet af de sidste ti år, til at flere og flere mennesker tilmelder sig et fitnesscenter eller i det mindste dyrker en eller anden form for motion. Der er mere snak om antallet af kilometer man har cyklet eller løbet, hvad man spiser til de forskellige måltider, og vigtigheden af et proteinrigt måltid.

Mange bruger gulvvægte til at hjælpe med at holde styr på, ikke blot kropsvægt, men også muskelmasse, fedtprocent og vandprocent i kroppen. På denne måde er det nemmere at holde styr på, hvorvidt man taber fedt- eller muskelmasse. Mange bruger også køkkenvægte til at veje sin mad. Dette har eksempelvis vist sig at være en fordel i forhold til at holde styr på kalorieindtaget for nogen mennesker.

Fysisk sundhed versus mental sundhed

Mange danskere tænker på faktorer såsom rygning, alkohol, motion og kostvaner, når de bliver bedt om at vurdere sin helbredstilstand. Fokus på ydre faktorer såsom mad, motion og levevaner er håndgribeligt at have med at gøre og et emne der er forholdsvist let at forholde sig til, men mange helbredstilstande er ofte forårsaget af indre faktorer, såsom mentale sundhedstilstande.

Ofte kan et for snævert fokus på fysisk sundhed hæmme den mentale sundhed, og det er derfor et spørgsmål om balance. Spiser man eksempelvis sundt det meste af tiden, kan du sagtens synde en enkelt dag, fx med hjemmelavet pizza, hvis det er noget der giver mental velvære og tilfredsstillelse.

Mange studier har efterhånden ofte påpeget vigtigheden af menneskets mentale sundhedstilstand for et succesfuldt vægttab. Stress er et godt eksempel, da stress i mange tilfælde kan være en årsagsfaktor til, at man ikke taber sig, selvom man ihærdigt forsøger at spise sundt og dyrke motion.

Selvom at der efterhånden er kommet et større fokus på mentale sundhedstilstande, så mangler der måske stadigvæk en forståelse for hvor stor en betydning den mentale tilstand egentlig har for hele menneskets sundheds -og helbredstilstand generelt.

Anders