Danskernes 2018: Rekord-varm sommer og flere sommerhuse til salg end nogensinde

Flere og flere danskere har i år 2018 benyttet sig af polske tømrer

Endnu et år er gået, og derfor er det tid til at se tilbage på det forgangne år. 2018 var et år, der bød på en fantastisk lang og varm sommer i Danmark – og helt generelt var 2018 et rekordsættende år på mange måder.

Dette blev året med flest solskinstimer hidtil registreret. Siden 1920, hvor man begyndte at føre regnskab med soltimer systematisk, har solen aldrig skinnet så meget på en dansk sommer, som det var tilfældet i 2018.

Indtil nu har det ellers været sommeren 1947, som har ligget solidt på denne førsteplads. Faktisk har solen gennemsnitligt skinnet hele ni timer og seks minutter om dagen i sommeren 2018. Det blev til over 300 hede solskinstimer i alt.

Familien Danmarks sommerhus er blevet større

På grund af solen og varmen herhjemme, besluttede mange danskere sig for at sløjfe udlandsferien og blive indenlands. I stedet tog familien Danmark i sommerhus og de danske sandstrande vrimlede med feriegæster. Dette havde alvorlige konsekvenser for charterrejse-bureauerne, som så sig nødsaget til at sælge deres ferierejser til halv pris.

Men selv om danskerne var vilde med sommerhusferie i 2018, tyder noget på, at det traditionelle danske feriehus er blevet for småt for gennemsnitsdanskeren. 2018 blev nemlig også året, hvor størrelsen på det gennemsnitlige danske sommerhus steg til hele 74,5 kvadratmeter – en stigning på 30 procent siden år 1986. Aldrig før har vi danskere bygget så store sommerhuse. I 2018 er nybyggede sommerhuse nu gennemsnitligt 94 kvadratmeter, viser tal fra Danmarks Statistik.

Flere og flere benytter polske tømrere

Trenden med større sommerhuse ser ikke ud til at stoppe i 2018, men vil fortsætte ind i 2019 og formentlig flere år frem. Danskerne, der kastede sig ud i-projekter med nybyggeri eller udvidelse af sommerhuset i 2018, fik med stor sandsynlig hjælp fra polske tømrere til deres byggeprojekt. Brugen af udenlandsk arbejdskraft steg nemlig endnu engang – formentligt på grund af at mange danskere ikke længere ønsker at bruge tid på gør-det-selv-arbejde, hævder store danske nyhedsmagasiner.

2018 blev også året hvor danskerne satte rekord for nethandlen. Ifølge en opgørelse fra DIBS lagde danskerne i gennemsnit 18 procent flere bestillinger på internettet fra den 1. til d. 18. december i forhold til samme tidsperiode forrige år. Det var især tøj og sko, der solgte godt på nettet i julen, men også ting til boligen, legetøj og bøger hittede stort hos de internet-begejstrede danskere.

Alt i alt bød 2018 på et helt fantastisk år for mange danskere.

Anders